Bemutatkozás

ÓVODÁNKRÓL

Kék Óvoda

Valljuk, hogy a gyermeket:

„Nem tanítani kell, hanem segíteni, felfedezni a világot.”

(Montessori Mária)

 Óvodánk 1977. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. A Maci, Nyuszi, Süni, Mókus csoportokba közel azonos életkorú gyermekek járnak.

Az elmúlt években megújult az óvoda külső és belső környezete. Igyekszünk kihasználni a világos csoportszobák, a nagy tornaterem, illetve a tágas udvar adta lehetőségeket.

Rendelkezünk fejlesztő- logopédiai szobával, valamint „zöld szobával”,”só szobával”, ahol a gyermekek színes foglalkozások keretén belül juthatnak ismeretekhez az őket körülvevő világról, a parajdi só jótékony hatása mellett.

Nevelési feladatainkat különböző tevékenységformákon keresztül valósítjuk meg, kiemelt a környező világ tevékeny megismerése. Célunk, hogy a kisgyermek tapasztalás útján ismerje meg az őt körülvevő világot. Kezdeményezéseinket a komplexitás elve alapján játékba ágyazva szervezzük.

Számunkra fontos, hogy a hozzánk járó gyermekek megismerjék:

  • a lakóhelyüket, Solymárt;
  • a település nevezetességeit;
  • a Solymáron honos növény és állatvilágot;
  • a környezettudatos nevelés alapjait;
  • a jeles zöldnapokat.

Célunk, hogy a szülőkkel karöltve neveljük a gondjainkra bízott gyermekeket.

Sajátosságaink:

Német nemzetiségi nevelés

Az óvodás gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően a solymári német kultúrához kötődő hagyományokat, szokásokat ápoljuk, és tovább örökítjük. A nevelőmunkában nagy segítségünkre van a család, szülők, nagyszülők együttműködése. A német nemzetiségi nevelés alapját mondókák, versek, körjátékok alkotják, melyek a gyermekek mindennapjaiban jelen vannak.

Zöld óvoda

Kialakítottunk egy úgynevezett „zöld szobát”, ahol a kirándulások növény- és állatmegfigyelések alkalmával gyűjtött kincseket kiállíthatjuk. Vízasztal és különböző technikák segítségével kísérleteket végezhetünk a gyermekekkel. De megtalálható itt térkép, nagyító, diavetítő és sok más érdekesség is.

Óvodánk elnyerte az „örökös zöld óvoda „címet.

Madárbarát óvoda

Büszkék vagyunk a Madárbarát Óvoda cím elnyerésére is.

Célunk a madarak védelme minden évszakban. Élményt biztosítunk a gyermekek számára odúk, itatók, etetők kihelyezésével és megfigyelésével.

 „A korai nevelés a legfontosabb. Amit az ember gyermekként lát, az segíti egész életében, hogy a jó felé orientálódjék.”(Brunszvik Teréz)

Az óvoda támogatója a „Pitypang” Alapítvány, mely szülői kezdeményezésre jött létre.

 

 

 


Adószáma: 18702226-1-13

Napsugár Óvoda

A kis dolgok a legértékesebbek – egy halk szó, egy pillantás, egy mosoly.

/Margaret Lindsey/

Az óvoda épülete könnyen megközelíthető, a falu központjához közel található. A kétszintes épületben öt esztétikusan berendezett csoportszoba, kiszolgáló helyiségek és korszerűen felszerelt torna szoba biztosítja a családias légkört a gyermekek számára.

Az intézmény tárgyi felszereltsége kimagasló a játékeszközök megválasztásában kiemelt szempont a célszerűség és a természetes anyagok megjelenése.

A szülői igényekhez és a gyermekek szükségleteihez igazodva igyekszünk lehetőséget kínálni, homogén vagy vegyes életkorú csoportok választása között.

Német nemzetiségi nevelés

Az óvodás gyermekek életkori sajátosságainak megfelelően a solymári német kultúrához kötődő hagyományokat, szokásokat ápoljuk, és tovább örökítjük. A nevelőmunkában nagy segítségünkre van a család, szülők, nagyszülők együttműködése. A német nemzetiségi nevelés alapját mondókák, versek, körjátékok alkotják, melyek a gyermekek mindennapjaiban jelen vannak.

Sajátos, egyéni arculattal rendelkezünk. Sokszínűségünkkel érzékeltetjük, hogy változatos, sajátos programok teszik teljessé a gyermekek egész napját. Fontos számunkra az egészséges életmód szokásainak kialakítása, hangsúlyos a környezettudatos nevelés, mely felébreszti gyermeki kíváncsiságot.

Óvodánk – hagyományaihoz híven – igyekszik figyelembe venni a helyi sajátosságokat, a gyermekek – szülők igényeit, valamint a nevelő testület szemléletmódját. Nevelői és alkalmazotti közösségünk stabil, egységes, ami a gyermekek számára biztonságot és kiszámíthatóságot jelent.

Örömmel, és nyitottsággal fogadjuk az érdeklődő szülőket.

Az óvoda támogatója a „Gyermeklánc” Alapítvány, mely szülői kezdeményezésre jött létre.

 

Gyermeklánc Alapítvány

 

 

 

 

 

 

 

Adószám: 18684797-1-13

KELLEMES KÖRNYEZET

KREATÍV FELADATOK

JÁTÉKOS TANULÁS

SZUPER JÁTSZÓTÉR

Intézményeink

KÉK ÓVODA

NAPSUGÁR ÓVODA